U bent hier: Home / Spin-off bedrijven / Oprichting van een spin-off

Oprichting van een spin-off

KU Leuven heeft een lange traditie in de oprichting van spin-off bedrijven. De oprichting van spin-off bedrijven is voor de universiteit een belangrijk mechanisme in de valorisatie van haar onderzoeksresultaten.

De oprichting van spin-off bedrijven is voor de universiteit een belangrijk mechanisme geworden in de valorisatie van haar onderzoeksresultaten. KU Leuven Research & Development (LRD) helpt actief mee om uit een commercieel idee en een technologie een nieuw en veelbelovend bedrijf te laten ontstaan.

Historiek

De KU Leuven heeft een lange traditie van spin-offs. Sinds 1972 heeft de toenemende ondernemerszin van onderzoekers, in combinatie met de ondersteuning die LRD biedt, tot de oprichting van 110 spin-off bedrijven geleid. Samen stellen zij meer dan 4.000 personen te werk. Hier vindt u een overzicht van alle spin-off bedrijven.

 

Succesfactoren

Twee doorslaggevende factoren in het succes van een spin-off bedrijf zijn:

  • Een gemotiveerd team, dat technologische expertise en kennis kan overdragen vanuit de onderzoeksgroep(en) naar het spin-off bedrijf. Doorgaans vertaalt dit zich in een combinatie van deskundige onderzoekers en managementervaring;
  • Een voldoende groot platform van wetenschappelijke expertise, technologie en producten/diensten waarop het spin-off bedrijf kan voortbouwen en waarmee op langere termijn business projecten kunnen worden opgezet in competitieve markten.