U bent hier: Home / Spin-off bedrijven / Gemma Frisius Fonds

Gemma Frisius Fonds

Het Gemma Frisius Fonds KU Leuven is een zaaikapitaalfonds dat de oprichting en groei van KU Leuven spin-off bedrijven wil stimuleren.

Missie en focus

Een stichtende partner voor spin-offs

Het Gemma Frisius Fonds (GFF) is een zaaikapitaalfonds dat in 1997 werd opgezet als een joint venture tussen KU Leuven, de KBC-groep en de BNP Paribas-groep. Het fonds wil de oprichting en groei van KU Leuven spin-off bedrijven stimuleren door:

  • hen zaaikapitaal ter beschikking te stellen in hun meest prille levensfase;
  • de expertise van de universiteit op het vlak van overdracht van onderzoek en technologieën te combineren met de financiële en investeringsexpertise van de twee banken.

 

Gemma Frisius Fonds

Het Gemma Frisius Fonds stelt kapitaal ter beschikking voor de opstart en groei van hoogtechnologische, onderzoeksgebaseerde spin-off bedrijven. De investeringen beperken zich niet tot een bepaald technologiedomein. Elke mogelijkheid waarbij kennis, technologie of intellectuele eigendom van de KU Leuven gevaloriseerd kan worden in een spin-off bedrijf komt in aanmerking. Sinds de oprichting van het fonds in 1997 werd een mooi portfolio opgebouwd.

KU Leuven Research & Development (LRD) beschikt over een uitgebreid netwerk van lokale en internationale investeerders en business angels, die vaak bijkomend aangesproken worden om zo een hoger startkapitaal op te halen bij een strategisch gekozen consortium van investeerders. Bovendien participeren deze investeerders vaak ook in volgende kapitaalrondes.
 

Investeringsbeleid

  • Het GFF beperkt zich niet tot één bepaald technologiedomein. Het bekijkt alle spin-off opportuniteiten waarin aan de KU Leuven ontwikkelde technologie, kennis en/of intellectuele eigendom betrokken is. Doorgaans loopt een investering over zeven tot tien jaar;
  • Als zaaikapitaalfonds richt het GFF zich vooral op de eerste investeringsronde, maar om de groei van een spin-off bedrijf de eerste jaren te kunnen ondersteunen, kan het GFF samen met andere, externe partners echter ook in een tweede ronde investeren;
  • In ruil voor zijn investering verkrijgt het fonds kapitaalaandelen;
  • Het GFF biedt actieve begeleiding en ondersteuning bij het groeiproces van het spin-off bedrijf en zetelt typisch ook in de raad van bestuur;
  • Het GFF is een aandeelhouder en partner op lange termijn.

Top

Werking

De werking van het GFF is nauw afgestemd op de activiteiten van LRD. Nieuwe opportuniteiten worden meestal via het LRD-netwerk aan het GFF voorgesteld. De operationele eenheden van het GFF bestaan uit twee organen: het adviescomité en de raad van bestuur. Het adviescomité komt op regelmatige basis bijeen. Het is verantwoordelijk voor de evaluatie van de spin-off concepten en werkt mee aan de (verdere) afstemming van het businessplan. Deze concepten zijn typisch opgebouwd rond innovatieve producten/diensten, waardoor er vaak meerdere evaluatierondes nodig zijn voor het businessmodel rijp is en een positieve evaluatie krijgt. Het definitieve businessplan wordt vervolgens voorgelegd aan de raad van bestuur. Daarin zetelen vertegenwoordigers van LRD, BNP Paribas Fortis Private Equity en KBC Bank.

Het GFF en zijn partners kunnen bovendien via hun uitgebreid netwerk contacten leggen met nationale en internationale zakenpartners, zowel in de opstartfase als in de initiële groeifase van het spin-off bedrijf. Indien nodig spreekt het GFF externe fondsen en/of risico-investeerders aan.

De lijst met bedrijven waarin GFF tot nu toe heeft geïnvesteerd, vindt u onder 'Gemma Frisius Fonds: Portfolio'.

Top