U bent hier: Home / Spin-off bedrijven / Cases / TopSportLab verbetert prestaties van professionele sporters

TopSportLab verbetert prestaties van professionele sporters

TopSportLabDe KU Leuven spin-off TopSportLab ontwikkelde een innovatieve webtoepassing die de prestaties van professionele sporters meet en verbetert. De software kan ook gebruikt worden om blessures te voorkomen en bepaalde risicofactoren in kaart te brengen.

Wiskundige algoritmes als basis van een handige webapplicatie

De initiatiefnemers van het project zijn Prof. Werner Helsen van de KU Leuven en Jan Van Winckel, verbonden aan het Departement Biomedische Kinesiologie en assistent-trainer bij Club Brugge. Ze doen al sinds 2003 onderzoek naar de risicofactoren van blessures. Na een uitgebreide studie zijn ze erin geslaagd wiskundige algoritmes te ontwikkelen die blessures, overbelasting en prestaties kunnen voorspellen. Samen met webdesigner Yoeri Severy hebben ze deze algoritmes kunnen vertalen naar een handige webapplicatie.

Het werkt als volgt. De sporters leggen eerst verschillende tests af. De resultaten van deze tests worden vervolgens door de software opgeslagen, wat de vergelijking met andere sporters mogelijk maakt. De software geeft ook een overzicht van blessuregevoelige zones. Voor topsporters is dit een handig instrument om gerichter te trainen en overbelasting te voorkomen.

Commerciële mogelijkheden

De onderzoekers zagen al snel de commerciële mogelijkheden van deze software in. “Als je weet dat het gemiddelde jaarsalaris van een Nederlandse voetballer 350.000 euro is, dan is het snel duidelijk dat het voorkomen van blessures een enorme waarde kan genereren voor de voetbalindustrie”, zegt Jan Van Winckel van TopSportLab.

In 2008 klopten de onderzoekers voor het eerst bij LRD aan. Jan Van Winckel licht toe: “Na onze eerste gesprekken werd het voor ons snel duidelijk dat de oprichting van een spin-off de beste strategie was. LRD heeft ons in de eerste maanden enorm geholpen om een businessplan op te stellen. Dat was cruciaal, omdat we wel de kennis hadden, maar nog geen idee hoe we waarde zouden kunnen genereren voor onze klanten. Verder heeft LRD ons bijgestaan met bedrijfseconomisch advies. Het opstarten van een bedrijf is toch iets heel anders dan een voetbalploeg coachen of een onderzoek voeren. LRD adviseerde ons een coach te zoeken voor het management. Zo zijn we in contact gekomen met Leon Spronken van Spronken NV. Ook bij de zoektocht naar kapitaal heeft LRD een belangrijke rol gespeeld. Zowel het Gemma Frisius Fonds als LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) traden op als investeerder.”

TopSportLab_stretchingStrategische allianties

In hun zoektocht naar innovatie is TopSportLab een aantal strategische allianties aangegaan. Niet alleen met commerciële partners, maar ook met verschillende departementen. Zo is er een samenwerking tot stand gekomen met het Labo Presteren en Waarnemen van het Faber en met de Afdeling Statistiek van het Departement Wiskunde. Prof. Mia Hubert en Prof. Irene Gijbels zijn deeltijds betrokken bij de ontwikkeling van de algoritmes. “Het is dankzij LRD dat deze samenwerkingsakkoorden konden geformaliseerd worden”, zegt Jan Van Winckel.

Toekomstperspectieven

De spin-off TopSportLab werd officieel gelanceerd in oktober 2009. Zowel RSC Anderlecht, Club Brugge en Nike maken gebruik van de software. En de oprichters zijn ambitieus: “We hopen om over 10 jaar te kunnen uitgroeien tot een begrip in de voetbalindustrie. TopSportLab heeft het voordeel om als ‘first mover’ op de markt te komen. We hebben echter gemerkt dat onze ideeën snel opgepikt en soms zelfs gekopieerd worden. Dat is enerzijds bemoedigend, omdat dit aangeeft dat er ruimte is voor een dergelijke product, anderzijds moeten we opletten dat onze kennis voldoende beschermd wordt.”

Lees ook 'Spin-off TopSportsLab scoort ook in Nederlandse Eredivisie'