U bent hier: Home / Onderzoekscentra

Onderzoekscentra

KU Leuven heeft verschillende onderzoekscentra opgericht om de samenwerking tussen onderzoeksgroepen te bevorderen: CD3, LMRC, LMTC, LICT, NERF, LFoRCe en PharmAbs.

Om de samenwerking tussen onderzoeksgroepen binnen KU Leuven en UZ Leuven te bevorderen, werden verschillende onderzoekscentra opgericht. Deze onderzoekscentra doorkruisen de bestaande organisatievormen van departementen en faculteiten, en spitsen zich elk toe op een bepaald domein.

 

CD3

Het Centre for Drug Design and Discovery (CD3)  legt zich toe op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen, voornamelijk gebaseerd op innovatief academisch onderzoek. Door de nodige expertise en financiële middelen voor de ontdekking van geneesmiddelen ter beschikking te stellen, zorgt CD3 er voor dat biomedisch onderzoek van universiteiten en kleine bedrijven leidt tot een startpunt voor veelbelovende nieuwe geneesmiddelen. Zulke nieuwe potentiële geneesmiddelen kunnen dan verder ontwikkeld worden door de farmaceutische of biotech industrie. Ze kunnen ook de basis vormen voor de opstart van nieuwe biotech bedrijven. CD3 werd eind 2006 opgericht door KU Leuven Research & Development en het Europees Investeringsfonds (EIF).

 

LMRC

L-MRC

Het KU Leuven Materials Research Centre (LMRC) bundelt expertise in materiaalonderzoek en richt zich zowel op de studie van materiaaleigenschappen, als op processen en toepassingen van materialen.

De onderzoekslijnen van LMRC zijn: nanosystemen op maat; functionele oppervlakken; polymeer nanocomposieten, biobased polymeren; duurzaam beheer van anorganische materialen - SIM²; engineering van metalen & keramische materialen, deeltjes en dunne lagen; geavanceerde karakteriseringstechnieken en multischaal modellering.

LMTC

L-MTC

Het Leuven Medical Technology Centre (LMTC) vormt een schakel tussen ingenieurswetenschappen en biomedische wetenschappen.

LMTC focust op regeneratieve geneeskunde, robotica in de context van chirurgie en revalidatie, medische instrumentatie, biosensoren en biosignaalanalyse, medische beeldverwerking en controlled release.

LICT

L-ICT logo

Het Leuven Centre on Information and Communication Technology (LICT) combineert de expertise van electronica-ingenieurs, computerwetenschappers, sociologen en rechtsgeleerden voor het ontwerpen en toepassen van ICT-technologieën.

LICT richt zich op ontwikkelingen in intelligente 'embedded' en autonome systemen en in toepassingen zoals gezondheidszorg, slimme omgevingen, logistiek & transport, telecommunicatie en multimedia.

 

NERF

NERF

Imec, VIB en KU Leuven hebben een gezamenlijk onderzoeksinitiatief opgezet om de neuronale verbindingen in het menselijk brein te ontwarren: Neuroelectronics Research Flanders (NERF). Gesteund door de Vlaamse regering, zal NERF zich verdiepen in fundamentele neurowetenschappelijke vragen via gezamenlijk, interdisciplinair onderzoek dat nano-elektronica met neurobiologie combineert.

 

PharmAbs

Pharmabs

PharmAbs is een KU Leuven onderzoekscentrum dat zich richt op het genereren van op maat gemaakte monoklonale antilichamen. Het doet dit op basis van doelstellingen die academische onderzoeksgroepen en biotechnologische bedrijven formuleren, maar ook op initiatief van de niet-klinische biofarmaceutische en diagnostische ontwikkeling. PharmAbs wil projecten op een niveau brengen waarop ze kunnen worden toegepast door een industriële partner.

LFoRCe

Het Leuven Food Science and Nutrition Research Centre (LFoRCe) bundelt expertise inzake levensmiddelentechnologie en -proceskunde, levensmiddelenchemie en -biochemie, voeding en gezondheid, en consumentenaspecten.

LFoRCe focust op de ontwikkeling van geavanceerde levensmiddelentechnologieën en op onderzoek naar de (gezondheidsgerelateerde) functionaliteit van levensmiddelen, ingrediënten en constituenten, en naar sociale factoren die met voeding en gezondheid verbonden zijn.