U bent hier: Home / Vlaamse en federale overheidsfinanciering / Cases / KU Leuven onderzoek verwerft inzicht in kooktijd en eeteigenschappen van Uncle Ben’s long grain geparboilde rijst

KU Leuven onderzoek verwerft inzicht in kooktijd en eeteigenschappen van Uncle Ben’s long grain geparboilde rijst

Professor Jan Delcour en zijn team van het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie en –biochemie aan de KU Leuven hebben een beter fundamenteel inzicht verworven in wat er zich afspeelt tijdens de verschillende procestechnologische eenheidsbewerkingen die gebruikt worden bij de productie van Uncle Ben's long grain geparboilde (partially boiled) rijst met een kooktijd van 10 minuten. Daarbij lag de nadruk op het tot stand komen van verbeterde eeteigenschappen. Het proces is geoctrooieerd door MARS NV uit Olen. Het onderzoek werd in 2001 uitgevoerd voor rekening van MARS NV, onder de vorm van een O&O-bedrijfsproject dat gesubsidieerd werd door IWT Vlaanderen.


Bij het bereiden van geparboilde rijst wordt de paddy rijst in het land van herkomst ontdaan van de buitenste laag, het kaf. De resulterende bruine rijst wordt in een eerste stap geweekt, vervolgens gestoomd en erna gedroogd. In een laatste stap wordt de geparboilde bruine rijst geslepen om de zemelfractie te verwijderen en witte geparboilde rijst te bekomen.


Geparboilde witte rijst is licht amberkleurig, harder en minder kleverig dan niet-geparboilde witte rijst. Het is de eigenheid van de rijstvariëteit en de condities van het parboil- en slijpproces die bepalen of een product een korte dan wel een lange kooktijd zal hebben en min of meer kleverig zal zijn.