U bent hier: Home / Juridische dienst / Cases / Onderzoeksproject met Samsonite resulteert in uiterst lichte en sterke koffers

Onderzoeksproject met Samsonite resulteert in uiterst lichte en sterke koffers

samsoniteSamsonite's Cosmolite koffers zijn gemaakt van een uiterst sterk en licht synthetisch materiaal, 'Curv' genaamd. Enkele jaren geleden startte Professor Ignaas Verpoest van het KU Leuven Department Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde (MTM) samen met Samsonite een onderzoeksproject om dit materiaal te verbeteren zodat het kon worden gebruikt voor de productie van koffers. Er werd een extra toplaag toegevoegd als bescherming tegen krassen, plus extra tussenlagen om de impactweerstand verder te verhogen. Het materiaal vergt ook een specifieke productiemethode: de Curv platen moeten in de vorm van een valies gestampt worden, als het ware.

In samenwerking met de collega’s van werktuigkunde onder leiding van professor Vandepitte werden in Leuven de eerste prototypes van de koffers gemaakt. Samsonite bracht eerst een proefreeks op de markt en lanceerde in 2009 het Cosmolite model. Dat is nu al de best verkopende kofferlijn ooit: de 500.000ste rolde recent van de band. De productie kan de vraag niet volgen en Samsonite breidt de productiecapaciteit nog volop uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture © Rob Stevens