U bent hier: Home / Juridische dienst / Cases / Cochlear en KU Leuven verfijnen cochleaire hoorimplantaten

Cochlear en KU Leuven verfijnen cochleaire hoorimplantaten

CochlearBekijk een filmpje over de samenwerking tussen KU Leuven en het Australische bedrijf Cochlear op de website van ROB-tv. Maak kennis met professor Jan Wouters en met mensen van wie de levenskwaliteit er enorm is op vooruit gegaan dankzij onderzoek aan KU Leuven.

De KU Leuven en het Australische bedrijf Cochlear, dat met het Cochlear Technology Centre in Mechelen ook in België gevestigd is, werken al ruim 10 jaar nauw samen op vlak van onderzoek en ontwikkeling. Cochlear ontwikkelt hoorimplantaten die gebruik maken van elektrische stimulatie, zogenaamde cochleaire implantaten (CI), en wil deze technologie steeds verder verfijnen. Het cochleaire implantaat systeem bestaat uit een chirurgisch geïmplanteerd deel dat de gehoorzenuw elektrisch stimuleert en een uitwendig gedragen spraakprocessor die het geluid opvangt en omzet in een code van elektrische pulsen. Deze code wordt via een draadloze RF verbinding naar het inwendige implantaat verstuurd, dat vervolgens de gehoorzenuw stimuleert. Via CI kunnen volledig dove personen toch geluiden waarnemen en zelfs spraak verstaan in gunstige omstandigheden.

Succesvolle samenwerking

De Afdeling Experimentele Otorinolaryngologie (professor Jan Wouters) en de Afdeling ESAT-SCD (professor Marc Moonen) doen samen met Cochlear onderzoek naar een verbeterde performantie van deze hoorimplantaten en willen een oplossing bieden aan personen die een tekort hebben aan functionerende haarcellen. Het onderzoek spitst zich toe op de ontwikkeling van software voor de verwerking van de signalen. Op die manier wordt het bijvoorbeeld mogelijk om ruis weg te filteren, waardoor de gebruiker spraak en muziek beter kan waarnemen. Daarnaast focust het onderzoek ook op nieuwe strategieën voor de stimulatie van de gehoorzenuw, op de ontwikkeling van testplatforms en op een verbeterde waarneming van de richting waaruit een geluidssignaal komt. Wat dit laatste betreft, is het voor personen die aan beide oren een implantaat hebben, of één implantaat en een bruikbaar hoorapparaat aan het andere oor, immers van groot belang om te kunnen bepalen waar de geluidsignalen vandaan komen.

“Ik ben zeer opgetogen over de samenwerking met Cochlear”, zegt professor Jan Wouters. “Het onderzoek wordt zeer goed opgevolgd en onze contactpersonen bij Cochlear zijn uiterst professioneel. We zijn er in geslaagd om onze onderzoeksdoelstellingen zeer goed met die van Cochlear te combineren. Ook buiten de projecten is de relatie trouwens bijzonder goed.” Cochlear en KU Leuven komen op regelmatige tijdstippen samen en bovenop de IWT-rapportering wordt er per project maandelijks een rapport opgesteld. Behalve IWT-projecten, zitten Cochlear en de KU Leuven samen met andere partners ook in enkele Europese samenwerkingsprojecten.

Het belang van een hoorimplantaat

Hoorimplantaten hebben een enorme impact op de levenskwaliteit van personen met een gehoorstoornis. Personen waarbij op volwassen leeftijd een CI wordt ingebracht, kunnen gesprekken op bijna normale wijze volgen wanneer er behalve het gesprek geen andere geluidsignalen zijn. De meesten kunnen zelfs goed telefoneren. In geval van ruis of achtergrondgeluid zijn er echter nog ernstige problemen. Kinderen die op jonge leeftijd een implantaat krijgen, kunnen daarentegen met gepaste begeleiding in veel gevallen zelfs het normale onderwijstraject doorlopen.